Wat kan in de winter buiten geschilderd worden?

Het weer is omgeslagen. Dit betekent voor schildersbedrijven dat er weer anders gewerkt moet worden. Uiteraard is het super als er veel binnenschilderwerk op de planning staat, dan hoeft een schilder zichzelf geen zorgen te maken over het weer. Maar zijn er eigenlijk ook nog schilderswerkzaamheden die buiten uitgevoerd kunnen worden met deze temperaturen? Het meeste buitenschilderwerk wordt natuurlijk uitgevoerd als de temperaturen buiten aangenaam zijn, niet alleen omdat dit voor de schilders het prettigst is, maar ook omdat de meeste kwaliteitsproducten onder bepaalde temperaturen niet drogen of vloeien.

Wat kan er dan eigenlijk nog wel buiten geschilderd worden met deze temperaturen?

Er zijn bepaalde buitenschilderswerkzaamheden die met een temperatuur tussen 5°C en 10°C uitgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld werkzaamheden zoals cleanen, schuren en repareren. Als daarbij het luchtvochtigheidsgehalte ook niet te hoog is, kan er zelfs nog voorgelakt en gegrond worden. Met een te hoog luchtvochtigheidsgehalte zal lak slecht drogen en kan mat uitslaan. De schilder zou met lagere temperaturen en een juiste luchtvochtigheid nog wel uw houtwerk aflak-klaar kunnen zetten, zodat uw houtwerk zonder problemen de winter zal doorkomen. In het voorjaar kan uw houtwerk licht opgeschuurd en afgelakt worden om alsnog de juiste behandeling en uitstraling te krijgen.

En wat kan er dan niet geschilderd worden ?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, zal Gootjes Schilderwerken adviseren om uw houtwerk absoluut niet te laten aflakken met temperaturen onder 10° C of bij een hoog luchtvochtigheidsgehalte. Er worden tegenwoordig lakken verkocht met een dusdanige samenstelling dat deze zelfs onder 5°C aangebracht zouden kunnen worden, maar deze lakken beschikken niet over dezelfde topkwaliteit als de lakken die Gootjes Schilderwerken gebruikt. Het resultaat van het schilderwerk zal daarom dus nooit optimaal worden. Ook zal Gootjes Schilderwerken adviseren om texwerkzaamheden en grote houtrot-reparaties niet uit te laten voeren bij temperaturen onder 10°C of bij een hoog luchtvochtigheidsgehalte. Hiervoor gelden dezelfde kwaliteitsregels als voor de lakken. Zo zal bijvoorbeeld een reparatieproduct zeer slecht drogen en zal het middel niet hechten zoals het hoort, met alle nadelige gevolgen van dien.

Met welke weersomstandigheden moet de schilder nog meer rekening houden?

We hebben tot nu toe alleen gesproken over minimale temperaturen en luchtvochtigheid, maar er zijn uiteraard nog veel meer weersomstandigheden waar de schilder rekening mee moet houden… Neerslag is ook een factor die de planning van de schilderswerkzaamheden behoorlijk in de war kan gooien. Met regen, hagel of sneeuw kan een schilder natuurlijk niet veel doen buiten. Er zijn allerlei manieren om het schilderwerk te beschermen tegen neerslag, maar het luchtvochtigheidsgehalte is bij neerslag vaak ook te hoog om kwaliteitsschilderwerk af te leveren. Ook veel wind kan een spelbreker zijn. Doordat stof/blaadjes/andere rommel in het nog te drogen schilderwerk kunnen waaien, wordt het resultaat er zeker niet mooier op.

Soms lastig plannen dus, in het schildersvak. Maar wij houden wel van een uitdaging!

Als u meer wilt weten of advies op maat wenst, neem dan contact met ons op.

Vertel uw netwerk over ons:

1 comment on “Wat kan in de winter buiten geschilderd worden?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gootjes Schilderwerken - nieuws!

Om u zoveel mogelijk op de hoogte te houden over innovatie binnen de schildersbranche, plaatst Gootjes Schilderwerken met regelmaat een leuk artikel waarin alle informatie staat die voor u van belang is. Lees alles over bijvoorbeeld duurzame producten en belangrijke informatie over hoe u uw schilderwerk het beste kunt onderhouden.