Brrr… geen weer voor een schilder, of toch wel?

Nu het weer is omgeslagen, is er voor veel schildersbedrijven minder werk. Dit komt omdat er met deze temperaturen buiten niet veel schilderwerk uitgevoerd kan worden.
Omdat schilderwerk binnen met een lagere frequentie uitgevoerd hoeft te worden als buiten en omdat mensen het schilderwerk wat binnen verricht moet worden ook vaak zelf uitvoeren, is er voor schildersbedrijven vaak meer buitenschilderwerk als binnenschilderwerk. Het meeste buitenschilderwerk wordt natuurlijk uitgevoerd als de temperaturen buiten aangenaam zijn, niet alleen omdat dit voor de schilders prettig is, maar ook omdat de meeste kwaliteitsproducten zoals verven, lakken en reparatiemiddelen, onder bepaalde temperaturen niet drogen of vloeien.

Wat kan er nu eigenlijk wel geschilderd worden met deze temperaturen?

Er zijn bepaalde buitenschilderswerkzaamheden die met een temperatuur tussen 5°C en 10°C uitgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld werkzaamheden als cleanen, schuren, repareren, voorlakken en gronden. Zo kan de schilder bijvoorbeeld uw houtwerk wel aflak-klaar zetten, zodat uw houtwerk ongeschonden de winter doorkomt. De schilder zal dan in het voorjaar door licht op te schuren en af te lakken uw houtwerk de juiste behandeling en uitstraling kunnen geven.

Wat kan er nu eigenlijk niet geschilderd worden met deze temperaturen?

Zoals u hierboven kunt lezen, zal Gootjes Schilderwerken adviseren om uw houtwerk absoluut niet af te laten lakken met temperaturen onder 10° C. Er worden tegenwoordig lakken verkocht met een dusdanige samenstelling dat deze wel onder 5°C aangebracht zouden kunnen worden, maar deze lakken beschikken niet over dezelfde kwaliteit als de lakken die Gootjes Schilderwerken adviseert. Het resultaat van het schilderwerk zal daarom niet optimaal zijn. Ook zal Gootjes Schilderwerken adviseren om bijvoorbeeld texwerkzaamheden en grote houtrot-reparaties niet uit te laten voeren bij temperaturen onder 10°C. Hiervoor gelden dezelfde kwaliteitsregels als voor de lakken. Zo zal een reparatieproduct zeer slecht drogen en zal het middel niet hechten zoals het hoort.

Met welke weersomstandigheden moet de schilder nog meer rekening houden?

We hebben tot nu toe alleen gesproken over minimale temperaturen, maar er zijn meerdere weersomstandigheden waar de schilder rekening mee moet houden. Het vochtgehalte mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn in combinatie met lagere temperaturen. De laklaag zal met een hoog vochtgehalte slecht drogen en kan mat uitslaan. Uiteraard is neerslag ook een factor die de planning van de schilderswerkzaamheden behoorlijk in de weg kan zitten. Met regen, hagel of sneeuw kan een schilder niet veel doen buiten. Er zijn allerlei manieren om het schilderwerk te beschermen tegen neerslag, maar het vochtgehalte is bij neerslag vaak ook te hoog om kwaliteitsschilderwerk af te leveren.

Wilt u meer weten? Neem contact op met Gootjes Schilderwerken voor een gratis offerte en advies op maat.

h

 

Vertel uw netwerk over ons:

1 comment on “Brrr… geen weer voor een schilder, of toch wel?”

  1. Vincent Rondwijk Beantwoorden

    Het is inderdaad slim om in de wintermaanden al verschillende voorbereidingen te treffen voor het schilderen van je woning. Ik huur ook weleens een winterschilder in die mijn kozijnen voorbereidt in koudere maanden, zodat ik gemakkelijk verder kan gaan wanneer het weer beter wordt. Het bespaart je tijd en moeite in het voorjaar wanneer je andere zou willen ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gootjes Schilderwerken - nieuws!

Om u zoveel mogelijk op de hoogte te houden over innovatie binnen de schildersbranche, plaatst Gootjes Schilderwerken met regelmaat een leuk artikel waarin alle informatie staat die voor u van belang is. Lees alles over bijvoorbeeld duurzame producten en belangrijke informatie over hoe u uw schilderwerk het beste kunt onderhouden.